Securitatea si Sanatatea in Munca – Protectia Muncii
March 3, 2016
Servicii de prevenirea si stingerea incendiilor
March 3, 2016
 

Evaluarea riscurilor profesionale este o obligaţie a angajatorilor cerută de directivele europene transpuse în legislaţia naţională, în cadrul procesului de aderare a României la Uniunea Europeană.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene a aderat la un set de valori comune, reprezentat de obicei prin directive europene în toate domeniile, inclusiv în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. Principiul de bază al politicii europene comune în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă este următorul: Fiecare lucrător al Uniunii Europene merită un loc de muncă sigur.

Evaluarea riscurilor profesionale trebuie să acopere fiecare activitate şi fiecare post de lucru dintr-o întreprindere, luând în considerare fiecare componentă a sistemului de muncă, respectiv lucrător, sarcină de muncă, echipamente de muncă şi mediu de muncă. Evaluarea riscurilor serveşte la îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de muncă şi, în acest scop, necesită o documentare adecvată şi susţinută.


Evaluarea riscurilor profesionale este un instrument ce demonstrează aplicarea principiilor de prevenire la nivelul întreprinderii/unităţii. Aceasta înseamnă că orice întreprindere trebuie să anticipeze pericolele care pot genera accidente de muncă sau boli profesionale, în loc să reacţioneze după ce astfel de evenimente au avut loc. O etapă esenţială pentru a implementa o abordare responsabilă în domeniul securităţii şi sănătăţii la locul de muncă este evaluarea riscurilor profesionale.

În evaluarea riscurilor profesionale se recomandă implicarea lucrătorilor şi, dacă este cazul, a reprezentanţilor acestora cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, respectiv a comitetelor de securitate şi sănătate în muncă (CSSM).
Lucrătorii cunosc cel mai bine situaţiile periculoase de la posturile de lucru, iar CSSM şi reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sunt formaţi şi informaţi cu privire la pericolele specifice activităţilor din întreprindere.

Procedura de evaluare a riscurilor profesionale în întreprinderile mici şi mijlocii poate fi rezumată după cum urmează: